Turneringer.

Her finner du alt du trenger å vite om turneringer og lisens.

Stavanger Tennisklubb er den klubben som arrangerer flest turneringer i Norge. Vi arrangerer alt fra lavterskel barneturneringer og hyggelige turneringer for glade amatører, til Norgesmesterskap og internasjonale turneringer som har ført spillere som Casper Ruud, Alexander Zverev (topp 10 i verden) og Daniil Medveded (topp 10 i verden) til Stavanger i sin ungdom.

Trenger du grunnleggende informasjon om turneringer, hvordan man melder seg på eller skaffer lisens, eller søker annen relevant turneringsinformasjon, anbefaler vi deg å bla lenger ned på siden og lese vår turneringsguide.

Stavanger Tennisklubb arrangerer årlig:

 • Junior-NM i flere klasser
 • Junior-Norges cup
 • Nasjonale U10-, U11- og u12-turneringer
 • Internasjonale junior turneringer med deltakere fra over 30 land
  • Tennis Europe
  • ITF
 • Grand Prix turneringer med penge premie for seniorer
 • Flere bredde turneringer med åpne klasser (Juvesen) som tiltrekker seg mellom 100 og 200 regionale spillere.

Turneringsåret ser slik ut:

Januar: 

TennisEurope

ITF

Februar: 

Juvesen vintercup

Åpen U10 og U12

Mars: 

Norgescup U14

Red tour

Orage tour

Green tour

April: 

Junior-NM

Mai: 

Juvesen vårcup

Åpen U10 og U12

September/Oktober: 

Juvesen høstcup

Red tour

Orange tour

Green tour

November: 

Tennisweek med Masters, TennisEurope, ITF og Stavanger Grand Prix

Desember: 

Julecup U10, U11 og U12

I tillegg kan det komme internturneringer og andre mindre turneringer som det kan bli tatt initiativ til.

Er du medlem av en tennisklubb, er over 6 år og i stand til å få til ballvekslinger med en parter?

Tennis er et spill, og da er det gøy å utfordre seg selv ved å spille kamp mot andre spillere. Vi mener kamp og trening hører sammen, da lærer man spillet bedre og utvikler både personlige og sportslige ferdigheter. Treningene får mer mening og blir mer motiverende.

En stor andel av medlemmene i Stavanger Tennisklubb har spilt en eller flere turneringer. Vi arrangerer mange ulike typer turnering for at kamper skal være mulig å spille enten man er ung eller gammel, nybegynner eller elitespiller.

Vi har ferdighetsinndelte turneringer som er tilpasset ulike nivå, også for deg som er nybegynner eller ikke føler deg særlig erfaren. Der møter du andre i samme båt, som også har en serve de sliter med.

Det viktigste er å velge riktige turneringer, som er beregnet for ditt nivå.

Snakk først med din trener. Ellers hjelper vi i administrasjonen deg med å anbefale passende turneringer og klasser.

6 år: nedre aldersgrense for å delta på Red tour. Du kan være med så snart du har mottatt Rød 1-diplom av din trener.

Det året man fyller 9 år kan man delta på U10. Det kan gis dispensasjon for yngre spillere.

Det året man fyller 13 år har man lov til å delta på mesterskap og Norgescup.

Les mer om de ulike turneringene vi arrangerer under «Hvilke turnering passer for meg?»

De fleste turneringer er individuelle. Selv om man i noen turneringer kan delta i double eller deltar som lag, må hver enkelt deltager selv melde seg på. Det er også deltagers ansvar å melde seg på, innhente informasjon, betale for turneringen, og komme seg til og fra turneringer.

Klubbens rolle er å formidle invitasjoner, komme med anbefalinger og bistå med informasjon i turneringsjungelen.

Vi håper at denne turneringsguiden er nyttig. Vi anbefaler foreldre å møte opp på de årlige informasjonsmøtene vi arrangerer i august/september og januar/februar. Da får man en bedre oversikt og forståelse.

Vi anbefaler også at du leser gjennom «Foreldrevettreglene» fra Olympiatoppen og Norges Tennisforbund.

Når kampen pågår, skal ikke foreldre være involvert i kampen. Det er lagt opp til at barnet fra tidlig alder skal klare seg selv og bli mer og mer selvstendig.

Tenniskampene går uten dommer

De aller fleste tenniskamper spilles uten dommer. Det er stort sett bare NM-finalene som går med dommer. Ellers må spillerne fra ung alder lære seg å spille uten dommer.

Spillerne dømmer på hver sin side, og det er viktig å rope «UT» når man mener ballen er ute på sin side, og kun gjøre det når man er helt sikker. Er man ikke helt sikker, spiller man videre og lar tvilen komme motstander til gode. Den som server, sier stillingen høyt foran hvert poeng, da er det lettere for begge å huske stillingen.

De yngste barna (Red tour) får tett oppfølging og hjelp, ellers vil det alltid være turneringsvakter som følger med og kan involvere seg på banen ved behov. Foreldre får ikke lov til å dømme eller på noen som helst måte involvere seg i dømmingen. Ved problemer med telling eller dømming, skal turneringsleder tilkalles.

Aldersbestemte turneringer og ferdighetsinndelte turneringer

Fordelen med ferdighetsinndelte turneringer er at man møter spillere på omtrent samme nivå. Jevne kamper er mer lærerike og motiverende. TennisKids tour og Juvesen cup er eksempler på turneringer som er ferdighetsinndelt. Klassene heter 1, 2 eller 3, eller A, B, C, D, E og F etter hvilket nivå man befinner seg på.

Aldersbestemte turneringer er åpne for den aktuelle aldersklassen, her kan det være høyt nivå på de beste spillerne. Eksempler på aldersbestemte turneringer er mesterskapsturneringer (klubbmesterskap, regionsmesterskap, Vestlandsmesterskap, Norgesmesterskap), Norgescuper og andre åpne turneringer som er inndelt etter alder. Se informasjon om aldersklasser nedenfor.

Aldersklasser

Juniorklassene er inndelt i klassene U10, U11, U12, U13, U14, U15, U16, U19.

U10 betyr 10 år og under. Det spiller ingen rolle når på året man har bursdag, det er fødselsåret som avgjør hvilken aldersklasse man kan delta i. Er man født i 2010, kan man spille i U10 hele kalenderåret 2020. Er man 10 år og fyller 11 i løpet av kalenderåret, spiller man i U11.

Fra man fyller 20 år, er man senior. Det gjelder fram til det året man fyller 34 år.

Veteran er man fra 35 år og oppover. Det arrangeres Norgesmesterskap for klassene 35+, 40+, 45+, 50+, 55+, 60+, 65+, 70+, 75+, 80+, 85+

Endagsturneringer og helgeturneringer

Lavterskelturneringer som TennisKids tour (Red tour, Orange tour, Green tour) og planetcuper er ferdig i løpet av noen timer. Det er endagsturneringer med forutsigbare spilletider.

De fleste andre turneringer går over en helg, og da må man være forberedt på spill både fredag, lørdag og søndag. Spilletidene er tilgjengelig først etter at man har meldt seg på, etter trekningen som normalt er en uke før turneringsstart.

Internturneringer og åpne turneringer

Internturneringer er turneringer kun for en definert gruppe internt i klubben, som f. eks. et planetteam. Hensikten er at deltagerne kun skal møte likesinnede som har omtrent lik erfaring.

De fleste turneriner er åpne. Det betyr at tennisspillere fra andre tennisklubber kan delta. Nivået er derfor vanligvis høyere på åpne turneringer enn på internturneringer eller klubbturneringer. Man bør derfor ha deltatt på en del turneringer og kommet opp på et visst nivå før man blir med på en åpen turnering.

Påmelding

Påmelding skal alltid være skriftlig innenfor en gitt tidsfrist. De fleste turneringene må man melde seg på gjennom turneringsportalen Tournament Software (se mer informasjon i eget avsnitt under).

Da trenger man også lisens (idrettsnummer) for å melde seg på. Se eget avsnitt om lisens under.

Turneringer for de på lavere nivå, som f. eks. TennisKids tour (Red tour / Orange tour / Green tour) eller planetcuper, har påmelding via e-post. Det står i invitasjonen hva som gjelder.

Lisens / idrettsnummer

Lisens (idrettsnummer) er et krav fra Norges Tennisforbund / Norges idrettsforbund.

Klubben din ordner lisens for deg når du ber om dette. Bestill lisens ved å sende e-post til cezar@stavangertk.no

Alle barn som er medlem av idrettslag tilsluttet Norges Idrettsforbund (NIF) er forsikret frem til datoen barnet fyller 13 år. NIF har forsikringsordningen gjennom Gjensidige. 

Lisens er gratis til og med det året man fyller 12 år. Fra 13 år og oppover får man faktura fra Norges Tennisforbund.

Her finner man  mer informasjon om lisens 

Dersom du har liten eller ingen turneringserfaring, styrer du unna de aldersbestemte turneringene. Ferdighetsinndelte turneringer passer bedre.

Barn bør starte med TennisKids tour. 

Red tour er beregnet for de som spiller på rødt nivå. Turneringen er åpen fra 6 år og oppover. Trener melder deg på i klasse 1, 2 eller 3 basert på erfaring/nivå. Turneringen varer i en drøy time.

Orange tour er beregnet for aldersgruppen 8-13 år som spiller på oransj nivå. Trener melder deg på i klasse 1, 2 eller 3 basert på erfaring/nivå. Turneringen varer i to timer. Lagturnering – tre spillere pr. lag.  Etter hvert som man får mer turneringserfaring, vil mange søke seg mot aldersbestemte turneringer (U10) som gir mer spilletid og større utfordringer.

Green tour er beregnet for aldersgruppen er for aldersgruppen 10-15 år som spiller på grønt nivå. Trener melder deg på i klasse 1, 2 eller 3 basert på erfaring/nivå. Vi forsøker å differensiere alder slik at de eldste spiller mot de eldste og de yngste mot de yngte. Turneringen varer i to timer.  Lagturnering – to spillere pr. lag. Green tour er først og fremst en breddeturnering. De mest ambisiøse spillerne over 10 år spiller andre typer turneringer (aldersbestemte turneringer som U11, U12, U14)

Ungdommer og voksne har Juvesen cup som et glimrende turneringsalternativ. Her går klassene fra F (nybegynner) opp til klasse A (nasjonalt nivå). De fleste deltar i en av klassene i mellom (C, D eller E). Snakk med din trener hvilken klasse du bør delta i.

Alle nasjonale terminfestet turneringer finner mann på forbundets sin turneringsside: http://ntf.tournamentsoftware.com/ 

For å kunne opprette din personlige turneringsprofil må du være medlem i klubb og opprette turneirngslisens. Se egen side om lisens

Lisens (idrettsnummer) er et krav fra Norges Tennisforbund / Norges idrettsforbund.

Klubben din ordner lisens for deg når du ber om dette. Bestill lisens ved å sende e-post til cezar@stavangertk.no

Alle barn som er medlem av idrettslag tilsluttet Norges Idrettsforbund (NIF) er forsikret frem til datoen barnet fyller 13 år. NIF har forsikringsordningen gjennom Gjensidige. 

Lisens er gratis til og med det året man fyller 12 år. Fra 13 år og oppover får man faktura fra Norges Tennisforbund.

Her finner man  mer informasjon om lisens 

Tournament Software er turneringsportalen som gjelder for alle offisielle norske tennisturneringer.

Her finner man all informasjon om hver enkelt turnering. Turneringsdatoer, når trekning blir foretatt,  spilletider, evt. baneinformasjon, motstandere, resultater, kontaktperson, beskjeder fra turneringsleder etc.

Påmelding skal gå gjennom denne portalen. Første gang må du opprette en bruker som du logger deg inn på ved påmelding.

Her går man inn på Tournament Software

Veiledning:

 1. Gå til http://ntf.tournamentsoftware.com
 2. Finn den aktuelle turneringen du skal melde seg på
 3. Velg «klikk her for å melde på online»
 4. Du får beskjed om at du kan melde på med eller uten en konto (i de aller fleste turneringer
  er det nå kun mulig å melde på med konto). Vi anbefaler alle å melde på med konto da
  det er mye lettere å administrere sine påmeldinger, samt at du slipper å legge inn
  personlig info hver gang du skal melde på.
 5. Det er viktig at kontoen står i spilleren sitt navn, det skal altså ikke stå i foreldrene sitt navn
  eller klubben sitt navn.
 6. Når du har valgt å melde deg på med konto, får du beskjed om å logge inn. Her skriver du
  inn brukernavn og passord deresom du har det. Er du helt ny bruker, velger du
  «Registrer deg» litt ned på siden.
 7. Skulle du ha registrert deg tidligere men har glemt passordet, er det her også mulig å få
  tilsendt passordet på nytt. Du skriver da inn din e-postadresse under «Hent passord»
  nederst på siden.
 8. Logger du inn med eksistrende konto, er det bare å følge de anvisningene som kommer
  opp frem til påmeldingen er registrert. Du vil da motta en e-post om dette. Du skal
  også motta en ny e-post når turneringsarrangør har lastet inn påmeldingen, det er
  først da ditt navn vil synes på påmeldingslisten på nettet.
 9. Dersom du opprettet ny konto, må du fylle inn personlig info og lage brukernavn og
  passord. Du vil få beskjed om at en aktiveringsmail er sendt til din e-postadresse og
  den må godkjennes i løpet av 24 timer. Når du har gjort det kan du fylle ut resten av
  kontoinformasjon. Du får også beskjed om at du skal legge inn idrettsnummer. Dette
  er et 12 sifret nummer som er din identifikator i Idrettens database. For de som har
  lisens står dette nummeret på din lisens. Vet du ikke hva det er, eller trenger et
  idrettsnummer, ta kontakt med cezar@stavangertk.no eller med Aasa Auensen
  på forbundskontoret – aasa.auensen@tennis.no

Følgende punkter kan være greie å ta med seg på veien:

 • dersom du har meldt deg på en turnering og ønsker å trekke deg eller endre din påmelding,
  f.eks legge til eller trekke fra en klasse, kan du logge inn på vanlig måte å velge at du
  ønsker å endre din påmelding.
 • skal du være med i double, er det viktig at begge doublepartnere melder seg på systemet
  med hver sin konto. Du angir din partner når du har valgt at du skal være med i
  double.
 • vi har erfart at noen få opplever at aktiverings e-posten eller turneringsbekreftelsen ikke
  kommer frem. En ide kan være å legge til følgende to e-postadresser som klarerte i
  ditt e-postprogram: info@tournamentsoftware.com og register@tournamentsoftware.no

OLYMPIATOPPENS RÅD FOR IDRETTSFORELDRE

Kortversjonen her:

 1. Gi dine barn informasjon og råd når det gjelder valg av idrett. Du kan oppmuntre dem, men la barna selv ta den endelige avgjørelsen om de ønsker å delta eller ikke og hvilken idrett de ønsker å delta i.
 2. Ved at du selv er fysisk aktiv kan du bli en god rollemodell for dine barns deltagelse i idrett.
 3. Det er viktig at du som forelder vet at barn på samme alder kan være svært ulike med hensyn til modning.
 4. Legg vekt på idrettsglede og utvikling av vennskap.
 5. Gi ros når barnet ditt viser god innsats og ferdighets-utvikling. – Husk at barnet ditt deltar i idrett for å lære og for å mestre ferdigheter. Unngå ensidig fokus på resultater i konkurranser.
 6. Legg merke til og applauder også når dine barns lag-kamerater eller motstandere viser gode ferdigheter. – Bidra til å skape gode relasjoner til de andre foreldrene. Vis respekt og vær høflig, selv når følelser er involvert.
 7. Støtt treneren og den jobben hun / han gjør. Gi ikke tekniske instruksjoner under en konkurranse. Dette kan virke forstyrrende for treneren, og det kan skape forvirring og usikkerhet blant utøverne.
 8. Vis god sportsånd, respekter regler, dommeravgjørelser og arrangørens beslutninger i arrangementer der dine barn er med. Dette er viktig selv om du har andre oppfatninger eller er uenig.
 9. Du kan bidra best ved å samarbeide med og støtte det idrettsmiljøet ditt barn er med i.

Norges Tennisforbunds foreldrevettregler” for tennisturneringer

 1. Sett deg godt inn i regler og bestemmelser som gjelder for turneringen
 2. Respekter turneringsarrangør, turneringsleder og dommer og deres avgjørelser
 3. Kommunikasjon med spiller og overlevering av mat og klær må skje uten å forstyrre spillet
 4. Overlevering av utstyr skal godkjennes av dommer eller turneringsleder
 5. Oppdages regelbrudd, skal foreldre / tilskuere ikke gripe inn, men informere dommer eller turneringsleder
 6. Dommer / turneringsleder er eneste myndighet for regeltolkning

Ansvarlig

Ole Storhaug

Ole er ansvarlig for regionale, nasjonale og internasjonale turneringer som STK arrangerer.